2022-04-15 12:02:19• hírek • közlemény

Aktív szolidaritás nagyböjtben

A Hans Lindner Alapítvány idén, 25 éves fennállása alkalmából több humanitárius akcióval is készült. Általában az ilyen kezdeményezések nagyböjtben igazán jól jönnek, de hogy mindezt még egy, a szomszéd országban zajló háború is tetéz, ezzel a szervezők sem számoltak. Az ukrán–orosz háború 50 napja tart, és ebben az időszakban többféle formában volt alkalma az alapítvány csapatának, hogy bizonyítsa tapasztaltságát, határozottságát akkor, amikor erre a legnagyobb szükség van és úgy, hogy közben a helyi, megszokott szeretetszolgálati teendőit is ellássa.

A szükség kézenfekvő, és kezdetben a nagyszámú menekült gyors és átmeneti elszállásolása jelentette a megoldást. Az utóbbi időszakban azonban már egyre kevesebb az Ukrajnából érkező menekült, aki átmeneti szállást keres Szatmárnémetiben. Ezért a prioritások más célcsoportokra esnek: az alapítvány csapata az Ukrajnában és a Szatmár megyében létrehozott menekülteket befogadó központok támogatására összpontosít. Így már az elmúlt héten élelmiszereket és higiéniai cikkeket (összesen 1600 kg) küldött két, menekülteket segítő ukrajnai központba.


Ebben az akcióban az alapítvány partnere volt a halmi ortodox parókia —amely a román–ukrán határ közelében lévő segélygyűjtőpontot működteti —, egy ukrajnai képviselő (Roksolana Pidlasa asszony) és a Casco cég.




Egy másik, immár a második segélyszállítmányt (6,5 tonna raklapos alapélelmiszer) sikerült még eljuttatnia az alapítványnak Kijevbe, az ottani „BON” Egyesületnek, amely naponta 500 fő számára főz és szállít ingyenesen meleg ételt. Nem volt könnyű megszervezni az akciót, hiszen egyrészt szponzort kellett találni, másrészt a szatmári nagykereskedésekben is korlátozottak a lehetőségek, nem utolsósorban nehéz volt megtalálni a szállításra vállalkozót. Végül is a gondviselés sikerre vezette a kezdeményezést.


Ingyenes román nyelvtanfolyamot is hirdetett meg az alapítvány ukrán menekülteknek. A tanfolyam hamarosan indul, sok érdeklődő van, sokan más városokból is beiratkoztak az online képzésre, melyet Fiat Lídia tanárnő tart, aki korábban a Fit for Life program keretében orosz nyelvet tanított.


Az alapítvány csapata a Húsvét közeledtével azokról se feledkezik el, akik a szatmári szociális lakásokban (25-ös, 79-es blokklakások, Toamnei és Vulturului lakónegyedek) laknak. Együtt a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályának munkatársaival összesen 470 olyan csomagot juttatott el a rászorulóknak, melyhez több helyi civil szervezet is hozzájárult.





Az idei húsvétra is lesz ünnepi menü a Lindner Agapé program kedvezményezettjeinek asztalán. Ennek elkészítésében nagyszámú Reménysugár-édesanya is közreműködött és különleges menüvel (kalács, sonka, töltött hús, tyúkhúsleves, töltött káposzta, torma, sütemények) lepi meg odahaza nagypénteken az egyedülálló időseket.


Mit kívánhat még ennél többet az, aki valóban átélt, igazi nagyböjti jótettek végbevitelére vágyik? Csakis áldott húsvéti ünnepeket! …és hogy mindig figyeljünk egymásra, segítsük egymást a gondok orvoslásában!



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: